Видео клип ОШ "Херој Радмила Шишковић" са YouTube.com

субота, 9. фебруар 2008.

ИКТ У НАСТАВИ 2008.

Информација са сајта http://cnti.info.

ИКТ У НАСТАВИ 2008

Поштовани наставниче,

ИКТ У НАСТАВИ 2008 је део иницијативе „Партнер у учењу“ (Partners in Learning) којом компанија Microsoft у сарадњи са Центром за развој и примену науке, технологије и информатике (ЦНТИ), жели да пружи подршку предавачима у настојању да уведу технологију у своје учионице и тиме унапреде наставу. У нашој земљи конкурс се спроводи по други пут. Материјали за наставу су иницијално креирани од стране ISTE (International Society for Techology in Education), а за потребе нашег образовног система су прилагођени од стране ЦНТИ-а. Од наставника и ученика се очекује нешто ново, потребна им је стручност у сарадњи, комуникацији и управљању информацијама - вештине 21. века.

Конкурс је намењен свим наставницима и изазов конкурса је могуће применити у свим предметима који се реализују у редовној и додатној настави као и на секцијама.

Основни концепт конкурса се базира на реализацији добро осмишљене проблемске наставе уз примену информационо-комуникационе технологије, која ученицима и наставницима нудил нову, интердисциплинарну форму комуникације, наспрам фронталне наставе која је практично доминантни облик рада у нашој учионици. Наставник узима улогу медијатора, тренера, саветника који помаже ученику да учи кроз истраживање.

Ко може да учествује?

Наставници свих предмета у основним и средњим школама који пројекат реализују са ученицима од 11. до 18. године старости, организовани у тимове. Један наставник може да учествује у пријави на конкурс само са једним одељењем из основне или средње школе из Србије. Једно одељење може да води и више наставника у сарадњи, с тим што се број награда неће увећавати према броју наставника.

Које су награде за победнике конкурса?

За најбоље реализације наставних јединица предвиђене су награде наставницима и ученицима које ће бити додељене на завршној свечаности. У оквиру обе такмичарске категорије (основних и средњих школа) биће подељена по једна награда за прво, друго и треће место.

Награде за наставнике су:

  • 1. награда: нотебоок рачунар
  • 2. награда: дигитална камера
  • 3. награда: дигитални фотоапарат

Предвиђене су и лепе награде за ученике победничких тимова. Сви радови биће објављени на посебној wеб страници.

Како реализовати пројекат ?

Наставник бира цело одељење или групу ученика (најмање 12 ученика), са којом ће реализовати пројекат, дели их на тимове, упознаје их са задатком и ставља изазов пред њих. На располагању има Упутство за реализацију. Циљ пројекта је да се истраживањем научи што више о теми. Тимови ученика истражују и активно учествују у разради наставне јединице уз помоћ савремених ИК технологија у укупном трајању од четири школска часа. Сваки час биће праћен наставниковом припремом за час и фотографијама. Током процеса планирања, за наставника је важно да уочи и дефинише знања, вештине и ставове које очекује да ће ученици стећи током свих активности рада.

Које су теме?

1. Највећи светски хероји

Ученици истражују светске културе и испитују хероје из прошлости који се још увек поштују у тим културама, а затим креирају књигу (са дизајном корица) или презентацију о пет највећих светских хероја по њиховом избору.

2. Велика књига великих мислилаца

Ученици истражују прошлост и значај Нобелове награде, као и животе и достигнућа добитника награде, а затим креирају књигу (са дизајном корица) или презентацију о пет одабраних нобеловаца.

Какав је распоред конкурса?

  • Време пријаве пројекта: од 1. фебруара до 30. априла 2008. год.
  • Рок за пријем радова: од 1. маја 2008. год. до 15. јул 2008. год.
  • Рок за објављивање резултата: 15. септембар 2008. год.
  • Свечана додела награда: крајем септембра 2008. год.

Потребни обрасци и упутства

Кликните испод на понуђене ставке да бисте преузели потребне обрасце и упутства.

Обрасци:

Упутства:

Пријава на конкурс

Пријављивање се врши слањем попуњеног пријавног листа искључиво на е-маил: ict@cnti.info. Пријавни лист попунити у фонту Тимес Неw Роман. Обавештење о пријему Ваше поруке добићете аутоматски на е-маил адресу са које сте послали пријаву.

Нема коментара: